miastenija-gravis-redke-bolezni

Mesec junij je mednarodni mesec miastenije gravis

Mesec junij je mednarodni mesec miastenije gravis. Miastenija gravis (MG) je zelo redko avtoimunsko živčno mišično obolenje, za katero je značilna različna, spreminjajoča se stopnja šibkosti in utrudljivosti skeletnih mišic telesa. Kongenitalni miastenični sindrom (CMS) je še veliko redkejša bolezen. Simptomi so podobni oz. lahko bi rekli enaki kot pri miasteniji gravis. Le, da ne gre za avtoimunsko bolezen, ampak za podedovano okvaro in s tem prirojeno bolezen.

Miastenija gravis (MG) je zelo redko avtoimunsko živčno mišično obolenje. Prizadete so lahko vse ali samo nekatere mišice telesa (mišice okončin, očesne mišice, obrazne mišice, požiralne mišice, dihalne mišice,…). Stanje se razlikuje od bolnika do bolnika in se spreminja iz ure v uro, iz dneva v dan in iz tedna v teden. Poglavitni bolezenski znak je šibkost mišic in utrudljivost, ki se poveča v času dejavnosti in izboljša po počitku. Ker je bolezen še dokaj nepoznana se lajšajo le simptomi, zdravila še ni.

Kongenitalni miastenični sindrom (CMS) je še veliko redkejša bolezen. Simptomi so podobni kot pri miasteniji gravis, le da ne gre za avtoimunsko bolezen, ampak za podedovano okvaro in s tem prirojeno bolezen. Mišična oslabelost se za razliko od miastenije gravis začne po navadi že v zgodnjem otroštvu.

Znano je, da obe bolezni lahko zmanjšata kakovost življenja, saj lahko zelo vpliva na obolele tako pri delu v službi, kot rekreaciji in družabnem življenju.

V Sloveniji imamo Združenje bolnikov z miastenijo gravis in kongenitalnim miasteničnim sindromom, ki je namenjeno vsem obolelim in njihovim svojcem http://miastenija-cms.si/

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *