Priporočila za cepljenje pri redkih boleznih

CEPLJENJE bolnikov z redkimi genetskimi boleznimi proti COVID-19 (kamor sodijo tudi prirojene presnovne bolezni) SE PRIPOROČA.

Navajamo naslednje temeljne ugotovitve glede cepljenja pri tej skupini bolnikov:

  1. Cepljenje pri bolnikih s prirojenimi presnovnimi boleznimi je varno (sem spadajo tudi fenilketonurija ali bolezni kopičenja kot Gaucherjeva, Fabryjeva bolezen, mukopolisaharidoze in mnoge druge vrojene bolezni presnove…). Trenutna cepiva ne vsebujejo živega virusa ali sestavin živalskega izvora ali sestavin jajca. 
  2. Postopek cepljenja lahko poteka enako kot za vse ostalo prebivalstvo in ni potreben poseben nadzor pri cepljenju. 
  3. Starejši bolniki z dodatnimi boleznimi (astma, sladkorna bolezen) ali z odstranjeno vranico (npr. pri Gaucherjevi bolezni) naj bi bili v prednostni shemi cepljenja 
  4. Stranski učinki cepljenja so redki in pri bolnikih niso nič bolj pogosti kot pri zdravih.
    Največkrat so v obliki:

    • boleča rama na mestu cepljenja
    • utrujenost
    • glavobol
    • občutek bolečih mišic

     

  5. Odsvetuje se trenutno cepljenje osebam, ki so že doživele življenje ogrožajočo alergijsko reakcijo (anafilaksijo) in so nosilci injektorja z adrenalinom. Glede cepljenja jim bodo svetovali lečeči zdravniki-specialisti po predhodnem razgovoru. 
  6. Trenutna cepiva nimajo interakcije z nobenim od znanih registriranih zdravil, ki jih bolniki prejemajo. 
  7. Za bolnike, ki prejemajo encimsko nadomestno zdravljenje (ENZ) so namenjena sledeča priporočila:
    • če imajo po cepljenju zgoraj opisane ali druge učinke cepljenja (povišana temperatura, »gripozni« znaki) naj infuzijo ENZ prejmejo po prenehanju težav, kar je navadno 3 dni po cepljenju
    • če ima bolnik datum cepljenja na dan aplikacije cepiva, naj se raje cepi, kot da bi izpustil cepljenje in naj zamakne ENZ
    • cepljenje je lahko izvedeno naslednji dan po ENZ in ni vezano na časovno razdaljo od ENZ

     

  8. Zaščita s cepivom ni 100% in zato je potrebno upoštevati osnovno varovalno vedenje dalje (nošenje maske) in druga lokalna priporočila. Prav tako ni dokaza, da cepljena oseba ne prenašala virusa dalje. 
  9. Za otroke pod 16 let se trenutno cepljenje rutinsko ne priporoča, se pa lahko izvaja, če tako presodi lečeči specialist.


Priporočila so dostopna na:

Dodaj odgovor

Vaš elektronski naslov ne bo objavljen. Zahtevana polja so označena z *

For security, use of Google's reCAPTCHA service is required which is subject to the Google Privacy Policy and Terms of Use.

I agree to these terms.