Rak pri otrocih in odraslih – kakšne so razlike?

Otroci navadno zbolijo za drugačnimi vrstami raka, kot se razvijejo pri odraslih. Z razliko od večine rakov pri odraslih, rak pri otrocih skoraj nikoli ni povezan z načinom življenja in okoljskimi dejavniki tveganja. Poleg tega pa je samo majhen odstotek otroškega raka posledica genskih napak, ki se jih deduje od staršev.

Drugače vrste raka

Pri otrocih gre večinoma za druge vrste raka kot pri odraslih. Prav tako je tudi zdravljenje drugačno.

Zdravljenje je po navadi bolj intenzivno in bolj uspešno

Razen nekaj izjem, se večina otroških rakov bolje odziva na terapijo. Vzrok je lahko v razlikah same vrste raka, pa tudi v tem, da je zdravljenje pri otrocih bolj intenzivno. Poleg tega otroci večinoma nimajo kakšnih drugih zdravstvenih težav, kot je to pogosto pri odraslih. Ob zdravljenju raka pa se pri odraslih pogosto še povečajo ostale zdravstvene težave.

Problem – stranski učinki

Po drugi strani pa otroci še vedno rastejo in se razvijajo. Zaradi tega imajo večjo verjetnost za stranske učinke ob določenih vrstah zdravljenja. Na primer, otroci (predvsem tisti najmlajši) so zelo občutljivi na radioterapijo (obsevanje), ki lahko povzroči hude stranske učinke. Zdravljenje pa lahko povzroči dolgoročne posledice. Zato se otroke z rakom pozorno in redno spremlja tudi po koncu zdravljenja, do konca življenja.

Otroci z rakom se zdravijo na Pediatrični kliniki

Otroci z rakom se ne zdravijo na Onkološkem Inštitutu (tja hodijo na obsevanja), ampak se vsi zdravijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Zdravijo jih specialisti pediatri – onkologi, ki dobro poznajo razlike med  odraslimi in otroškimi raki. Prav tako se na oddelku zavedajo, kaj potrebujejo otroci in mladostniki ter njihove družine. Na oddelku so poleg zdravnikov in sester tudi drugi strokovnjaki, ki se jih potrebuje med zdravljenjem – psihologinje, dietetičarka, vzgojiteljice, učiteljice …

Ko otrok zboli za rakom, to vpliva na vse družinske člane in na vse vidike družinskega življenja. Več o tem, kako se spoprijeti s temi spremembami.

Vir: Društvo junakov 3. nadstropja